Un videoproiector este deosebit de util atât pentru acasă, cât și în mediul profesional. Pe piață, sunt mulți producători și numeroase modele, motiv pentru care alegerea unui videoproiector performant poate fi dificilă.
În primul rând, este important să știi exact unde vei folosi mai mult acel videoproiector: proiecții de filme/ meciuri, pentru gaming sau pentru prezentări în mediul business/ academic? Apoi, pentru a beneficia de un videoproiector performant, trebuie să acorzi importanță caracteristicilor sale tehnice.
Iată, așadar, care sunt criteriile cărora trebuie să acorzi atenție:
Luminozitatea (numărul de lumeni)
Cantitatea de lumină (măsurată în lumeni) emisă de un videoproiector este importantă, pentru că în funcție de acest criteriu știi dacă aparatul este potrivit sau nu. Spre exemplu, un videoproiector pentru acasă, poate furniza o cantitate de lumină care variază între 2000 și 2500 de lumeni. Montat într-un spațiu închis, întunecat, videoproiectorul care generează o luminozitate prea mare ar putea provoca probleme de vedere sau dureri de cap. În schimb, dacă dispozitivul se va utiliza mai mult afară, se recomandă unul de 3500-4000 de lumeni, iar în cazul sălilor de curs – unul de 5000 de lumeni.
Lămpi, LED sau laser
Un videoproiector performant trebuie să aibă o lampă de foarte bună calitate. De regulă, lampa are o durată de utilizare între 2.000 și 4.000 de ore sau chiar de 10.000, la modelele noi. Dacă va fi utilizat 3 ore pe zi, acest lucru înseamnă că va funcționa timp de 4 ani.
Proiectoarele cu LED oferă o luminozitate și un contrast care adaptează proiecția pentru camerele întunecate, dar nu sunt la fel de indicate în cazul folosirii lor în spații luminate puternic.
Persoanele pasionate de tehnologie pot lua în calcul videoproiectoarele laser-led, care furnizează o imagine de calitate și care nu fac zgomot în timpul funcționării.
Ecranul de proiecție
Un ecran sau o pânză de proiecție este o investiție bună, având în vedere calitatea imaginii obținute. Cei care preferă proiecția pe un perete alb, mat au avantajul că nu mai sunt limitați la dimensiunea ecranului, dar imaginea nu va fi la fel de calitativă, mai ales dacă nu este folosită o vopsea specială.
Cu toate că sunt foarte populare modelele de ecran alb, la care sunt necesare spații întunecate, sunt utile și cele gri, care nu reflectă atât de puternic lumina, astfel că imaginea va avea o calitate mai bună.
În privința dimensiunilor, poți alege între ecranul 4:3 (ecran plin) sau 16:9 (ecran lat). Ține cont însă că, în prezent, cele mai multe tipuri de conținut video sunt produse în format 16:9.
Distanța de proiecție
Raportul dintre distanța calculată de la lentila unui videoproiector până la ecranul pe care se proiectează imaginea și lățimea unei imagini se numește throw ratio. În funcție de acest indicator, vei ști unde să așezi videoproiectorul astfel încât să ai parte de dimensiunea dorită în ceea ce privește imaginea. Acest parametru este specificat de producător și va trebui să ții cont de el atunci când alegi videoproiectorul potrivit.
Deplasarea lentilei
Deplasarea lentilei sau lens shift este o funcție care ajută la corecția trapezului. Trapezul reprezintă imaginea proiectată din unghi, unde o parte a imaginii este mai îngustă, iar cealaltă mai lată. Datorită acestei funcții, care poate fi manuală sau automatizată, imaginea este corectată, fără să fie alterată. Totuși, acest aspect va face ca prețul echipamentului să crească.
Funcțiile și accesoriile
Evident că atunci când are mai multe funcții și accesorii incluse, un videoproiector este mai performant, prin prisma versatilității și posibilității de conectare sau vizualizare în mai bune condiții. Verifică, în special, intrările sale (HDMI, VGA, S-Video etc.) și detaliile legate de conexiune (cu fir sau USB wireless).
Modele de videoproiector recomandate, în funcție de modul de utilizare
Pentru mediul de afaceri, un videoproiector pe care îl recomandăm este Epson W-12, care oferă posibilitatea unor prezentări de calitate superioară, pentru că beneficiază de mai multe funcții inteligente. Furnizează:
- o luminozitate de 2800 de lumeni;
- intrări VGA, HDMI, S-Video, audio Cinch, intrare componentă;
- 3 în 1 USB Display.
Pentru proiecții de filme și videoclipuri, poți opta pentru modelul EB-S18 Epson, care afișează imagini luminoase și culori vii. Este dotat cu tehnologia 3LCD și dispune de o lampă ETORL, cu o durată de utilizare de 5000 de ore.
Pentru prezentările în săli de curs de dimensiuni mici și medii, îți propunem videoproiectorul Panasonic PT-TX340 Short Throw LCD, cu o luminozitate de 3200 de lumeni. Este caracterizat de o eficiență de funcționare de până la 10.000 de ore. Prin tehnologia Daylight View, proiecția se adaptează la luminozitatea încăperii.
În concluzie, procesul de achiziție al unui videoproiector performant poate fi ușor dacă acorzi atenție unor criterii cheie. Cele mai importante aspecte sunt cantitatea de lumină, indicii vizuali sau tipul de lampă. Dacă ești în căutarea unui videoproiector performant, descoperă modelul potrivit pe site-ul Absolut Office.