Vara este sezonul în care toți copii se bucură de o vacanță binemeritată după un an de școală. Dacă pentru mulți elevi, vacanța de vară însemna până nu de mult doar relaxare, în prezent aceștia au alternative educative și distractive la care pot participa pentru a se dezvolta armonios. Școlile de vară reprezintă o alegere tot mai căutată de părinți pentru copiii lor.
În ultimii ani, în România au apărut o mulțime de astfel de școli care asigură activități educative pe parcursul verii pentru copiii de toate vârstele. Școlile de vară sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc în rândul tinerilor, fapt pentru care merită toată atenția. În continuare vei descoperi avantajele pe care le oferă înscrierea la o școală de vară.
Ce reprezintă scoala de vara?
Înainte de a îți face o părere pro sau contra, este esențial să se înțeleagă ce presupune o scoala de vara de fapt.
Conceptul de scoala de vara însumează în linii mari toate cursurile și activitățile desfășurate în scop educativ în timpul vacanței de vară. Astfel, acest tip de școală se desfășoară în afara anului școlar și conferă tuturor elevilor interesați posibilitatea de a relua și aprofunda anumite discipline într-un mod mult mai interactiv și distractiv. Desigur, gama de servicii poate fi foarte largă, în funcție de tipul organizației pentru care se optează.
Multe școli de vară oferă pe lângă disciplinele clasice, cursuri unice care să-i ajute să își dezvolte abilitățile și să îți descopere hobby-urile. Un lucru important de menționat, este că multe dintre școlile de vară se desfășoară chiar în campusul colegiilor sau facultăților, însă există și organizații special create în acest sens. Prin urmare, cursurile pot fi desfășurate în locații diverse, ba chiar în tabere de vară, la munte sau la mare.
Principalele avantaje ale unei scoli de vara
Un lucru pe care multe persoane îl percep greșit, este reprezentat de faptul că scoala de vara este prea obositoare pentru copii, aceștia trebuind să profite de vacanță pentru a se relaxa. Activitățile desfășurate în cadrul școlilor de vară prezintă o serie de avantaje care merită luate neapărat în considerare.
Perfecționarea cunoștințelor
În cadrul unei școli de vară, toate informațiile dobândite în anul școlar anterior și nu numai, sunt reluate cu scopul de a le consolida și a ajuta elevul să se perfecționeze din punct de vedere academic.
Dezvoltarea abilităților
Fiecare program al școlilor de vară, este conceput astfel încât să contribuie la dezvoltarea unor serii de abilități necesare copiilor pentru a putea evolua armonios în societate. Aceste abilități pot fi axate pe dorințele fiecărui elev în parte sau pot fi generale, incluzând abilitățile sociale și cele creative, pe care toate lumea ar trebui să le aibă.
În prezent, toți tinerii trebuie să aibă capacitatea de adaptare dezvoltată, întrucât trăiesc în secolul vitezei și al schimbărilor. În acest caz, colectivul din cadrul școlii de vară va juca un rol semnificativ în dezvoltarea copiilor.
Legarea unor noi relații de prietenie
Un alt aspect foarte benefic, este reprezentat de dezvoltarea unor noi relații între participanți. Participând la o scoala de vara, toată lumea are posibilitatea să-și facă prieteni noi și să interacționeze cât mai mult posibil. În acest fel, vor fi testate și dezvoltate abilitățile de comunicare, atât de importante în vremurile actuale.
Disciplina
Școlile de vară sunt o alternativă perfectă pentru disciplinarea unui copil. Programul este creat în așa fel încât, participanții sunt nevoiți să-și formeze un program asemănător cu cel pe care îl aveau în timpul anului școlar. Prin urmare, o rutină continuă, îi va ajuta pe elevi să fie disciplinați și să îți atingi obiectivele mult mai ușor.
De ce materiale ai nevoie pentru scoala de vara?
Modul în care se prezintă școlile de vară este și el foarte important. Activitățile programate trebuie desfășurate corespunzător, iar pentru asta atât organizatorii, cât și participanții trebuie să aibă la dispoziție materialele esențiale unei bune desfășurări a programului. Printre lucrurile care nu trebuie să lipsească din cadrul unei astfel de școli se numără:
- Instrumentele de scris;
- Tabla magnetică;
- Flipchart;
- Videoproiectoarele;
- Produse din hârtie;
- Cartușele și tonerele;
- Alte accesorii necesare în funcție de natura activităților desfășurate.
În ceea ce îi privește pe participanți, aceștia trebuie să aibă la îndemână instrumente de scris și caiete, în general restul lucrurilor fiind asigurate de către organizatorii școlii de vară. Acest aspect diferă totuși de la caz la caz, fiecare școală anunțând în prealabil lucrurile care sunt necesare pentru desfășurarea în condiții optime a tuturor activităților.
Concluzii
Prin participarea la o scoala de vara, copii de toate vârstele au oportunitate să își dezvolte unele dintre cele mai importante abilități și să își consolideze cunoștințele pentru a începe următorul an școlar în forță. Așadar, școala de vară reprezintă o activitate cu adevărat utilă din timpul verii.
Aceste activități sunt recomandate oricărui elev care își dorește să exceleze din punct de vedere academic, dar și să se descurce în societate prin intermediul abilităților sociale dobândite.